Αθανασιάδης Λουκάς

Αθανασιάδης Λουκάς

Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχοσεξουαλικότητας Α.Π.Θ,

Πρόεδρος Κλάδου Σεξουαλικότητας-Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΨΕ

Τίτλος Εισήγησης: «Η ταυτότητα του φύλου»

Τίτλος Ομιλίας Aποκλειστικά  για Επαγγελματίες Υγείας : «Διαχείριση θεμάτων του φύλου» 

(για Ψυχίατρους- Ψυχολόγους – Παθολόγους-Παιδίατρους-Γενικούς Γιατρούς -Ουρολόγoυς)

Τα θέματα που αφορούν την ταυτότητα του φύλου/γένους σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες είναι πολυσχιδή και σύνθετα και βρίσκονται τελευταία στην επικαιρότητα, ιδίως μετά από πρόσφατες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία.

 

Αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης  αποτελούν-εκτός των άλλων- τα θέματα που αφορούν τον αυτοπροσδιορισμό της κοινωνικής ταυτότητας του φύλου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ψυχολογικές παραμέτρους, την ενημέρωση του κοινού και φορέων, τον ρόλο των ΜΜΕ, τον ρόλο των Υπηρεσιών Υγείας, τις οικογένειες των  διεμφυλικών ατόμων, τις  διεθνείς πρακτικές, τις οδηγίες των Επιστημονικών φορέων, την επιστημονική έρευνα και νομικά ζητήματα. Οι διαδικασίες φυλομετάβασης αποτελούν σημαντικό θέμα εστίασης της προσοχής.

 

Τα παιδιά/έφηβοι που αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν το φύλο τους, υφίστανται πολύ συχνά σχολική κακοποίηση, και είναι ευάλωτα στο να εμφανίσουν αγχώδεις, καταθλιπτικές και άλλες διαταραχές εξαιτίας της αρνητικής αντίδρασης του περιβάλλοντος τους και των δυσκολιών που υπάρχουν σε σχέση με την πορεία  προς επιθυμητές αλλαγές. Μπορεί να υπάρχει έντονη δυσφορία για το ανατομικό φύλο  και ενδεχομένως απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

 

Η προσέγγιση που απαιτείται πρέπει να είναι διεπιστημονική, πολύπλευρη και προσεκτική και να έχει ως κύριο  γνώμονα την αποστιγματοποίηση, την ελάττωση της δυσφορίας και την  επιδίωξη της ευζωίας του ατόμου.

 

Μαρίνος ΜικάλεφΑθανασιάδης Λουκάς