Αγάθου Μαρία
Αγάθου Μαρία BSc. MA Ψυχολόγος Παιδιών και Εφήβων, Ιδρυτικό Μέλος του Σωματείου «για τα παιδιά μας»
Από το 2000 έως σήμερα, έχει ιδιωτεύσει, συνεργαστεί με κέντρα ειδικών θεραπειών και έχει εργαστεί σε όλες τις Δομές Ειδικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας (Ειδικά Σχολεία Α’θμιας- Β΄θμιας, Διαγνωστικά Κέντρα -ΚΕΔΔΥ και Διαγνωστικές Επιτροπές -ΕΔΕΑΥ).
Έχει γράψει το παραμύθι ‘Η νεραιδούλα Γελαστή και το Φοβοτερατόνι’ για παιδιά με κοινωνική φοβία.
Εκπροσωπεί ως Πρόεδρος, τους εργαζόμενους (Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό) στην Ειδική Αγωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και είναι Γραμματέας του Συλλόγου Ψυχολόγων Κέρκυρας. Συμμετέχει σε ομιλίες ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα και είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου ‘’για τα παιδιά μας’’. Στα θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος της, εντάσσεται η γενικότερη πρόληψη και προαγωγή ψυχικής υγείας της κοινότητας, η εφηβεία και η αποδοχή της διαφορετικότητας.
Τίτλος 1ης Εισήγησης: Το Πέρασμα στην Εφηβεία
Το πέρασμα από την εφηβεία σηματοδοτεί ραγδαίες σωματικές και κατ’ επέκταση ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων και της ωρίμανσης των χαρακτηριστικών του φύλου. Είναι η περίοδος που ο έφηβος θα διαμορφώσει την ταυτότητά του και θα γίνει ικανός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ενηλικίωσης. Αυτή η περίοδος των απότομων και εξαιρετικά σημαντικών αλλαγών, για άλλα παιδιά αποτελεί μια φυσιολογική και αβίαστη ωρίμανση και για άλλα αποτελεί μια δύσκολη και ασταθή περίοδο της ζωής τους. Είναι σημαντικό το περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται ο έφηβος να είναι υποστηρικτικό και να φροντίζει για τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του σχετικά με τη φύση αυτών των αλλαγών. Η ενημέρωση αυτή βοηθά στην ομαλή μετάβαση του εφήβου στην μετέπειτα ενήλικο ζωή καθώς και στη μείωση του άγχους και της αίσθησης αβεβαιότητας που βιώνει μπροστά σε όλες αυτές τις αλλαγές. Στην παρούσα ομιλία θα δούμε τις βιολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα, τις αλλαγές στον τρόπο σκέψης αλλά και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που κατακλύζουν το παιδί και απαιτούν διαχείριση τόσο από τον ίδιο όσο και από το οικογενειακό και κοινωνικό του πλαίσιο.
Τίτλος 2ης Εισήγησης: Επικοινωνώντας με τον έφηβο
Συχνά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν δυσκολίες στην διαπροσωπική επικοινωνία, ακόμα και στην βασική συνεννόηση με τους έφηβους, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Στην παρούσα ομιλία θα παρουσιάσουμε τις καλές πρακτικές, που αποτελούν γέφυρα κατά την επικοινωνία μας με τον έφηβο, αλλά και τρόπους που αποτελούν εμπόδια και την δυσχεραίνουν.