Αποστολάκη Δέσποινα

Δέσποινα Αποστολάκη

Παιδίατρος-Επιστημονική Συνεργάτης Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής και Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Eίναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στην Παιδιατρική. Έχει λάβει τριετή μετεκπαίδευση στην Εφηβική Ιατρική στο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ενώ προσεχώς ολοκληρώνει διετή εκπαίδευση στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής. Συμμετείχε στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για το πρόγραμμαe-learning «Εφηβική Ιατρική», όπου και έχει οριστεί εκπαιδεύτρια έως σήμερα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

 

 

Τίτλος Εισήγησης: Πρόγραμμα Ιατρικής Παρακολούθησης Εφήβου

Η εφηβεία αποτελεί μια από τις ταχύτερες περιόδους της ανθρώπινης εξέλιξης που χαρακτηρίζεται από βιολογική ωρίμανση και ψυχοκοινωνική μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικο ζωή. Την περίοδο αυτή εγκαθιστώνται συμπεριφορές γύρω από τη διατροφή, τη σεξουαλική υγεία και τη φυσική δραστηριότητα, ενώ συχνά λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν το αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών. Σκοπός της παρούσας ομιλίας είναι να παρουσιαστούν τα πρωτόκολλα περιοδικού προληπτικού ελέγχου των εφήβων καθώς και τα παγκόσμια πρότυπα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

 

Τίτλος ομιλίας αποκλειστικά για γιατρούς ( Παιδίατρους-Παθολόγους-Γενικούς Γιατρούς-Γυναικολόγους-Ουρολόγους):

«Εκπαίδευση σε θέματα Εφηβικής Ιατρικής»

Η εφηβεία είναι μια έντονα προγραμματισμένη, βιολογική διαδικασία, που επηρεάζει τη συμπεριφορά, την ψυχική και τη γενικότερη υγεία με πολλούς τρόπους. Σκοπός της ομιλίας είναι να παρουσιαστούν τα βασικά θέματα που αφορούν την εφηβική υγεία (αύξηση και ενήβωση, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, διατροφικές διαταραχές, ψυχική υγεία, συμπεριφορές υψηλού κινδύνου κλπ), με στόχο την ευαισθητοποίηση των λειτουργών υγείας στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση αυτών.

Μαρίνος ΜικάλεφΑποστολάκη Δέσποινα